به طور کلی کف بندی به معنی لایه ی نازکی از مواد دندانپزشکی است که روی کف حفره قرار می گیرد تا از پالپ محافظت کند. این مواد به عنوان محافظ میان عاج ومواد ترمیمی عمل نموده ومیزان نفوذ مایعات دهان را در حد فاصل ترمیم دندان کاهش می دهد و ممکن است که دارای برخی خواص درمانی برای درمان نیز باشند. برای اینکار می توان از موادی مختلفی استفاده نمود که در این مطلب از سایت دیدی نت فروشگاه تجهیزات دندانپزشکی قصد داریم که به این موضوع یعنی انواع مواد کف بندی در دندانپزشکی بپردازیم.
در گذشته مردم اعتقاد داشتند که استفاده از مواد ترمیمی برای دندان می تواند برای دندان و به ویژه پالپ دندان مضر باشد و حساسیت هایی را پس از درمان برای فرد به وجود آورد به همین دلیل متخصصان دندانپزشکی احتیاج به یک ماده جهت محافظت از عاج دندان دارند. این مواد معمولاً بین مواد ترمیم و دندان قرار میگیرد و باعث حذف حساسیت پس از درمان خواهد شد.
– لاینر:
بیشتر در حفره استفاده می شود وبه عنوان یک سبد عمل می کند ومی تواند اسید هارا خنثی کند .
بعضی از لاینرها حاوی فلوراید می باشند. از انواع آن می توان کلسیم هیدروکساید را نام برد که کلسیم هیدروکساید خاصیت درمانی دارد وقادر به تحریک پالپ برای ایجاد عاج ثانویه یا جبرانی است ) به عاجی که از بین رفته و دوباره توسط سلول های عصبی ساخته می شود عاج ثانویه می گویند. این ماده به خوبی توسط پالپ تحمل می شود، دارای اثر تسکین دهنده نیست ولی اثر آنتی باکتریال داشته و اثر ضد التهابی نیز دارد.
لاينرهاي با ضخامت كم را مي توان به دو دسته لاينرهاي محلول (با ضخامت 2-5 ميكرون) و لاينرهاي پسوس انسيون (به طور معمول با ضخامت 20 – 25 ميكرون) تقسيم نمود. از لاينرهاي ضخيم تر، (تحت عنوان cement liners با ضخامت 1000 200 -ميكرون)، به طور معمول جهت حفاظت حرارتي و درمان دارويي پالپ استفاده مي شود. اين مواد به طور معمول به دليل ضخامت، سختي يا استحكام ناكافي، به تنهايي در حفرات عميق استفاده نمي شوند.
-بیس:
یکی دیگر از انواع مواد کف بندی در دندان پزشکی، بیس می باشد که معمولاً به صورت پودر و مایع به بازار عرضه می شود. بیس ها ضخیم تر از لاینر ها هستند و جهت جایگزینی عاج از دست رفته استفاده مي شوند. اين ماده بايد بلافاصله بعد از جايگذاري و سخت شدن اوليه قادر به تحمل نيروهاي ناشي از فشرده سازي ماده ترميمي باشد. اين مواد در زير رستوريشن هاي دايم استفاده شده و باعث التيام پالپ آسيب ديده مي گردند.
به اندازه لازم از هر یک از پودر و مایع بر روی اسلب شیشه قرار داده می شود و با اسپاتول محکمه در دو تا سه مرحله با همدیگر مخلوط میشوند.
باید دقت شود تا زمانی که اولین بخش پودر و مایع کاملا مخلوط نشده است نباید دومین و سومین بخش پودر مخلوط گردد. با رعایت این نکته تمام ذرات پودر به طور یکسان با مایع مخلوط می شود. قوام بیس باید پوتی (بتونه ای و یا خمیری سفت) باشد. همانطور که گفته شد ضخامت بیس بیشتر از لاینر است و حداقل 1 میلی متر می باشد.
برای خرید و اطلاع از قیمت کیت جراحی ایمپلنت کلیک کنید.
– وارنیش:
این مواد در حفره دهان نامحلول هستند و لایه نازکی از این مواد نشت از دیواره ها و لبه های ترمیم بخصوص آمالگام را کاهش می دهد . توسط یک گلوله پنبه کوچک وارنیش به لبه ودیواره های حفره مالیده می شود . اگر وارنیش غلیظ باشد اثر خودرا ازدست می دهد بنابراین همیشه باید در آن را سریع ببندیم واگر غلیظ شد باید با حلال آن را رقیق کنیم .
وارنیش ها چون از نفوذ آمالگام به داخل عاج جلوگیری می کند در نتیجه از تغیر رنگ دندان نیز جلوگیری می کند . وارنیش نباید در زیر مواد ترمیم کننده رزینی مثل کامپوزیت برای حفاظت پالپ استفاده کرد زیرا حلال موجود در وارنیش ممکن است با رزین واکنش داده و آن را نرم کند.
– میکرو لیکیج:
اگرچه آمالگام به وسیله ی کندانسور دندانپزشکی به دیواره های حفره فشرده می شود اما فاصله ای بسیار ریز بین دیواره حفره و آمالگام باقی می ماند که باکتریها میتوانند از این فضا استفاده کنند و به داخل دندان نفوذ نمایند. به این فرآیند میکرولیکیج یا ریزنشت می گویند. وارنیش با پر کردن این فضا می تواند جلوی ورود باکتری ها را بگیرد.
بناربراین در حال حاضر با کمک تکنیکهای ترمیمی مناسب میتوان از ریز نشت جلوگیری به عمل آورد. طبق آخرین دستاوردهای دندانپزشکی استفاده از مواد تمیزکننده میتواند باعث از بین رفتن باکتریهای باقیمانده در حفره تراش خورده شود.
ترمیم های کامپازیتی
خرید مواد دندانپزشی (مواد کف بندی)
برای خرید مواد دندانپزشکی و دیگر مواد کف بندی می توانید از همین سایت دیدی دنت صفحه فروش مواد دندانپزشکی اقدام کنید یا مشاوره های بیشتر با ما در تماس باشید .